Ovo je 5 dobrih razloga zašto biste trebali jesti celer

Čuli ste za Hipokrata, ali niste znali da je čak i on propisivao sok stabljike celera pacijentima oboljelima od živčane napetosti. Zašto, baš celer?

Ovo je 5 jako dobrih razloga zašto biste trebali jesti celer.

Naime, stabljika celera u većini slučajeva sastavljena je od 83 posto vode i zdrave količine vlakana. Stabljika ove biljke ima jako malu energetsku vrijednost, u 100 grama celera pronalazimo tek 14 kcal/59 kJ. Od toga je 0,69 posto proteina, 2,97 posto ugljikohidrata i 0,17 posto masti.

Stabljika celera često se konzumira sirova kao grickalica jer, kako kažu neki, žvakanjem se troši više kalorija nego što ga ima sama stabljika. To znači da energetska vrijednost ove biljke ide čak u negativnom smjeru, jer se više umorimo nego što unesemo u tijelo jedući ju. Taj efekt imamo još kod brokule, pa možete pročitati na tu temu. Veliki postotak vode čini celer idealnom ljetnom namirnicom kojom možete tijelu osigurati dovoljno tekućine, a kako je “siromašan” kalorijama, prikladan je za sve koji žele istopiti suvišne kilograme.

Celer sadrži znatne količine magnezija, kalija i kalcija. Pozitivan učinak tih minerala služi za smirivanje živčanog sustava. Čak je i Hipokrat propisivao sok stabljike celera pacijentima oboljelima od živčane napetosti.

Nizozemski istraživači Sveučilišta u Groningenu tvrde kako jedna od sastavnica namirnica kao što su peršin i celer može pobijediti rak krvi, odnosno leukemiju! Ispitivanja su pokazala kako je flavonoid u pitanju, apigenin, zaustavio rast dviju vrsta stanica koje se javljaju kod leukemije.

Celer je odličan diuretik. Kalij i natrij koji sadrži pomažu u regulaciji tjelesne tekućine, a osim toga stimulira proizvodnju urina. Pravilno usmjerava bubrežne funkcije, a, uklanjajući toksine, sprečava nastanak kamenca.