Ovo je dijeta koju su prakticirali naši preci, a spoznalo se da pomaže ubiti rak?

Stroge dijete kojima se u tijelo unosi malo kalorija, poput sve popularnije 5:2 (prema kojoj se dva uzastopna dana u tjednu i jede po strogim pravilima, a ostalih pet je opuštenije) mogu itekako pomoći vašem zdravlju da se vrati na pravi put, te navodno mogu čak i spriječiti pojavu bolesti kao što su rak, dijabetes i Alzheimer.

Najnovije istraživanje u SAD-u pokazalo je da danas uobičajen režim prehrane, tri obroka na dan plus međuobroci, zapravo nije u okvirima ljudske evolucije te je u suprotnosti s prirodnim bioritmom organizma, prenosi Jutarnji list.

Prehrana po principu 5:2, pri kojoj se tijekom dva ‘stroga’ dana u tijelo smije unijeti tek 500 kalorija, identična je prehrani po kojoj su se hranili naši preci – lovci i sakupljači, koji se nisu mučili ni s pretilosti, dijabetesom ni srčano-žilnim bolestima. Radikalno smanjenje unosa kalorija, može naime pomoći organizmu da snizi masnoću u krvi i obnovi stanice, te uspori proces starenja. Također može smanjiti tumore i sačuvati neurone od oštećenja koji uzrokuju neurodegenerativne poremećaje poput Alzheimeorve i Parkinsonove bolesti.

U studiji se ističe da poremećaj u prirodnom bioritmu, ili unutarnjem satu, tjera ljude i domaće životinje da jedu više, čime oni postaju podložniji debljini, dijabetesu i sličnim bolestima.