Paprika je jako učinkovita u borbi protiv opake bolesti

Rezultati novog istraživanja objavljeni u časopisu Annals of Neurology otkrivaju kako je konzumiranje paprike dobro za zdravlje mozga te da je paprika dobra prevencija od mogućeg razvoja Parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta.

Advertisement

Iako još uvijek nije sasvim poznat pravi uzrok te bolesti uočeno je da se ona javlja kad je prisutan nesrazmjer dviju molekula u mozgu. Riječ je o molekulama dopamina i acetilkolina. One prenose poruke između živčanih stanica koje kontroliraju mišićnu funkciju.

Simptomi uključuju drhtanje tijela, usporene pokrete, ukočenost i nestabilnost. Zvuči prilično zastrašujuće, tim više jer još nije otkriven lijek.

Advertisement

Znanstvenici s University of Washington proveli su istraživanje nad 490 novooboljele te 644 zdrave osobe. Uzeli su u obzir njihove prehrambene navike. Od svog povrća najučinkovitijima su se pokazale paprike. Konzumiraju li se minimalno četiri puta tjedno smanjuju rizik od razvoja ove bolesti za čak 30 posto.

Utvrđeno je, naime, kako paprike sadrže malu dozu takozvanog jestivog nikotina. Nikotin u paprici sličan je onome u cigaretama, ali je manje otrovan i šteti ostalim dijelovima organizma.

Ako želite naučiti jedan zanimljiv recept i uživati u bogatim okusima paprike pročitajte upute za pripremu ukusnih zapečenih paprika punjenih grahom.

Advertisement