Par savjeta kako se riješiti žgaravice – Nastaje uslijed povrata želučanog sadržaja u jednjak zbog slabljenja funkcije donjeg sfinktera jednjaka

Čak 10 posto odraslih svakodnevno ima probleme izazvane žgaravicom, koju često prati osjećaj pečenja ili žarenja. S područja donjeg dijela grudne kosti širi se sve do vrata.

Žgaravica je danas jedna od najčešćih tegoba u zapadnoj populaciji. Toliko je učestala da ju mnogi smatraju normalnom i uopće je ne spominju svojim liječnicima.

Žgaravica se javlja u 20-40% ljudi, a oko 7% odraslih ima svakodnevne tegobe.

Nastaje uslijed povrata (refluksa) želučanog sadržaja u jednjak zbog slabljenja funkcije donjeg sfinktera jednjaka, mišića koji zatvara jednjak na  mjestu ulaska jednjaka u želudac, u kombinaciji s povećanim tlakom u trbuhu.

Donji sfinkter jednjaka djeluje kao ventil, propušta hranu u želudac, a sprečava njen povrat u jednjak. Dodatno refluks može olakšati postojanje želučane (hijatalne) kile.

Ako vas muči žgaravica, cilj terapije je da eliminirate simptome refluksa želučanog sadržaja u jednjak i da se spriječi razvoj komplikacija.

Ako želite smanjiti tegobe u vezi žgaravice poduzmite sljedeće mjere:

1. Promjena navika u ishrani, što podrazumijeva:

– uzimanje više malih obroka dnevno

– izbjegavanje kasnih večernjih obroka

– smanjena upotreba gaziranih pića, alkohola, kave, čaja, čokolade i drugih vrsta hrane koje provociraju nastajanje žgaravice.

2. Mršavljenje ili smanjenje tjelesne težine na idealnu

3. Izbjegavanje nošenja tijesne odjeće

4. Prekid pušenja

Važno je naglasiti da se žgaravica danas može efikasno i uspješno liječiti lijekovima, ali prije svega promjenom nezdravih životnih navika.

Još par savjeta – Kako liječiti ili prevenirati žgaravicu?