Pazite koliko suhomesnatih proizvoda jedete

Struka kaže da naš organizam može sasvim dobro da radi sa jednim gramom soli dnevno.

Ipak, jela s malo soli ili bez imalo soli su bljutava i manje ukusna.

Nutricionisti tu uskaču u pomoć i kažu da možemo konzumirati i do četiri grama soli na dan, jer ta količina ne ugrožava zdravlje, a hrana tako nije bezukusna.

Ukratko da kažemo, količina koje bi trebalo da se pridržavamo je dva do četiri grama soli na dan.

Ako želimo izdvojiti hranu koja količinom soli ugrožava naše zdravlje, onda ćemo svakako spomenuti suhomesnate proizvode i konzerve. U spomenutim namirnicama možete uživati, ali trebate biti umjereni, da bi sačuvali vaše zdravlje. Neslane dijete u liječenju povišenog krvnog tlaka stare su 50 godina i posljedica su prvog Dalovog istraživanja o odnosu između potrošnje soli i visine krvnog tlaka.

To istraživanje je pokazalo da što je veća potrošnja soli, više je i ljudi s povišenim krvnim tlakom. Nakon toga zaredalo je 27 studija na istu temu, i sve su pokazale da sol ima veze s povišenjem krvnog tlaka.

Slijedila su nova istraživanja koja su pokazala što se dobije kada oni s povišenim krvnim tlakom smanje dnevni unos soli. U svih 68 studija dokazano je da kada se uzimanje soli svede na tri grama dnevno, nakon nekoliko tjedana krvni tlak opadne za pet milimetara živinog stuba u grupi osoba starih 50 do 59 godina.