Pazite na kvalitetu vode i sadržaj fluora u vodi za piće

Neki rezultati ukazuju da je iznad određene razine, fluor loš za zdravlje čovjeka, a posebno za zdravlje djece.

Naime, fluor može da zaštiti zube protiv karijesa i ojača kosti, no on nije uvijek bezopasan. U Sjedinjenim Državama, fluor se dodaje vodi za piće kada je voda osiromašena tim elementom. Međutim, prema novoj studiji neprofitne grupe Nacionalni savjet akademskih istraživanja, navodi se da previše fluora može da postigne i suprotan efekt.

Dakle, fluor može da istanji zubnu gleđ i oslabi kosti, a tanka gleđ znači povećan rizik od karijesa. Previše fluora također može da izazove promjenu boje zuba. Mlađa djeca su posebno izložena riziku, pokazuju rezultati istraživanja.

Ovo stanje javlja se tijekom razvitka zuba kod djece prije nego što oni ispune usnu duplju. Kada se razviju, postaje stalno. Previše fluora je sve preko 2 miligrama fluora po jednom litru vode. Međutim, djeca bi mogla da dobiju pretjeranu količinu i ako progutaju pastu za zube na bazi fluora.

Neki naučnici su također zabrinuti oko toga koliko fluora neke bebe uzimaju ako su njihove cerealije ili mlijeko napravljeni na bazi vode iz vodovoda. Stariji su također izloženi riziku, jer previše fluora može da oslabi kosti i poveća rizik od prijeloma.

Ljudi koji piju vodu iz zdravstvenih razloga mogu lako da uzmu previše fluora. Međutim, naučnici ne znaju koliko je još ljudi, odraslih ili djece, izloženo visokim razinama fluora tijekom tretmana kod svojih zubara ili time što piju pretjerane količine vode. Istraživači preporučuju američkoj Agenciji za zaštitu prirodne sredine da ponovo procijeni koliko bi fluora u vodi za piće trebalo smatrati sigurnim.