Peludna alergija – Kalendar – Ako ne znate na što ste alergični, pogledajte kalendar peludne alergije

Vjerojatno najpoznatija alergija jest peludna, koja se očituje peludnom hunjavicom. Ako imate problema sa peludnom alergijom, a niste sigurni na koju ste točno biljku alergični, pogledajte ovaj kalendar.

Oboljeli svake godine u isto vrijeme pate od sljedećih simptoma: svrbež očiju, crvene oči, curenje nosa s čestim jakim kihanjem i često začepljenim nosom te mogući problemi s disanjem ili simptomi slični astmi.

U otvorenoj prirodi te su poteškoće jače nego u zatvorenim prostorijama. Ljudi koji su alergični na pelud najčešće su alergični samo na pelud jedne određene (ili više njih) biljke. Kako bi saznali koja je to, mora se jako paziti na to u koje se godišnje doba pojavljuju tegobe. Ako se pojavljuju u razdoblju veljača/ožujak upućuju na pelud johe ili ljeskovine.

Kada se poteškoće javljaju u travnju, može se zaključiti kako je riječ o alergiji na pelud breze. Tko ima poteškoće od početka do sredine svibnja, alergičan je na pelud platana ili hrasta. Većina alergičara, međutim, dobiva u doslovnom smislu peludnu hunjavicu za vrijeme košnje, od kraja svibnja do polovice lipnja. Oni su alergični na trave i njihovu pelud. Pojavljuju li se simptomi sredinom kolovoza uzročnik je pelud crnoga pelina, a javljaju li se krajem kolovoza/početkom rujna može se zaključiti kako se radi o peludi ambrozije. Pogledajte kalendar