Peludna hunjavica – To je oblik alergijske hunjavice uzrokovane prekomjernom osjetljivosti na pelud

Peludna hunjavica je oblik alergijske hunjavice koju uzrokuje prekomjerna osjetljivost na pelud pojedinog cvijeća i grmlja. Alergije potiču na kihanje, svrbež i suzenje očiju, glavobolju i otežano disanje.

Alergije se ispoljavaju kroz rijetki nosni sekret, a mogu ih uzrokovati i mačje dlake, grinje i slično.

Sezonski alergijski rinitis, odnosno peludna hunjavica može biti uzrokovana peludi korova, trava ili stabala.

Kućna prašina, perje, plijesni, dlake životinja i neki lijekovi poput nesteroidni protuupalnih lijekova također mogu izazvati nesezonski alergijski rinitis.

Iznenadne promjene temperature, fizički napor, duhanski dim te onečišćenost zraka mogu pogoršati simptome.

Kada kažemo da netko boluje od peludne hunjavice radi se zapravo o jednom obliku alergijskog rinitisa, upali sluznice nosa uzrokovanoj alergijskom reakcijom na alergene, odnosno sitne čestice koje kod bolesnika izazivaju preosjetljivost i dovode do tegoba sličnih običnoj prehladi.

Javlja se curenje nosa ili začepljenost, kihanje i svrbež u nosu i grlu.

Bitno je identificirati uzrok te ga nastojati izbjegavati. Ako je riječ o peludi, treba izbjegavati izlazak vani na livade ili šume u proljeće.

U vrijeme cvatnje, zatvarajte prozore sobe kako pelud ne bi ušla. Jedite hranu isključivo bogatu vitaminima i mineralima, a preporučuju se i čajevi od koprive, pelina, divlje ljubičice, nevena i jaglaca. Lice možete prati u vrućoj vodi s dodatkom eukaliptusa, lavande, čubra ili majčine dušice, tj. njihovim eteričnim uljima.

Kao mjeru predostrožnosti, zabilježite si u kalendar vrijeme kada cvjetaju biljke na čiji pelud ste alergični. Također, u dogovoru sa svojim liječnikom dogovorite lijekove i način preventive.