Pijte zeleni čaj! Evo još jedan dobar razlog zašto je dobro piti zeleni čaj

Zeleni čaj je kroz povijest uvijek spominjan kao najzdraviji topli napitak. To su kasnije potvrdila i naučna istraživanja, a jedno novo istraživanje dovelo je do zaključka da je zeleni čaj dobar i za naš mozak.

Znanstvenici tvrde da zeleni čaj poboljšava nekoliko kognitivnih funkcija, posebno našu sposobnost radnog pamćenja.

Advertisement

Nova saznanja sugeriraju da bi se zeleni čaj mogao koristiti za tretiranje demencije i drugih psihičkih poremećaja.

Novo istraživanje, sa Sveučilišta Basel, otkrilo je da ekstrakt zelenog čaja može poboljšati učinkovitost povezivanja mozga. Naime, pokazalo se da osobe koje konzumiraju zeleni čaj imaju značajno popravljenu izvedbu zadataka radnog pamćenja.

Advertisement

Također, zeleni čaj se pokazao dobrim kod tretiranja gubitka pamćenja uzrokovanog psihološkim poremećajem ili kao dio oporavka. Neke prijašnje studije pokazale su brojne zdravstvene pogodnosti zelenog čaja, ali učinkovitost neuronskih mehanizama do sada nisu bili poznati. Iako smo ga još i prije ovih otkrića svrstavali u zdrave i ljekovite napitke, zeleni čaj nas svako malo iznenadi nekim novim pozitivnim djelovanjima na naš organizam.

Tijekom istraživanja, koja su se bavila kognitivnim funkcijama, volonterima je dano da piju ekstrakt zelenog čaja prije obavljanja zadataka vezanih za radnu memoriju. Prateći aktivnost mozga preko MRI skenova, znanstvenici su uočili značajno povećanje povezanosti između parijetalnog i frontalnog korteksa mozga.

‘Naša otkrića sugeriraju da zeleni čaj može povećati kratkoročnu sinaptičku plastičnost mozga’, kaže koautor studije prof. Borgwardt.

Rezultati studije objavljeni su u listu Psychopharmacology.

Što reći nego, uživajte u ovom ukusnom i jako ljekovitom toplom napitku.

Advertisement