Piment biljka – Slična biberu ali još zdravija

Biljka piment ili najkvirc je biljka jako slična biberu ali je mnogo zdravija.

Pimenta dioica, je latinski naziv za piment, biljku sličnu biberu koja miriše na mješavinu bibera, karanfilića, muškatnog oraha i cimeta.

I okus mu je sličan biberu, samo je osjetno blaži. Kod nas se ova biljka slabo koristi, dok je neizostavan začin u meksičkoj i indijskoj kuhinji. Kolumbo ga je otkrio na Jamajci, gdje je i najkvalitetniji, iako se uzgaja i u Meksiku, Gvatemali, Hondurasu i Indiji.

Bobice se sakupljaju ručno, još nedozrele. Nakon toga se suše na suncu, dok ne potamne i dok aroma ne bude intenzivna. Ključni sastojak je eterično ulje, koje sadrži 75% aromatičnog eugenola. On olakšava probavu i pomaže kod dijareje, mučnine, nadimanja i stomačnih grčeva.

Piment je izuzetno bogat antioksidansima, a dokazano je i da djeluje protiv gljivičnih infekcija. Dijabetičarima se savjetuje da ga koriste umjesto bibera. Tanini iz pimenta olakšavaju bolove u mišićima uzrokovane artritisom, pa se koristi za kupke i obloge.

U kulinarstvu se posebno preporučuje uz pečenja, jela od divljači, svinjetine i teletine. Koristi se i za kiseljenje krastavčića, stavlja u variva od kelja, jake sosove i riblje čorbe.

Ipak, sa pimentom bi trebalo biti oprezan jer može da izazove alergijske reakcije kod osjetljivih osoba, prije svega da iritira gastrointestinalni trakt.

Ne preporučuje se kod čira na želucu i kolitisa.

Piment čuva od bakterija – Ova biljka ima antimikrobna svojstva, pa odlično čuva namirnice. Istraživanja su pokazala da piment, baš kao i cimet i karanfilić sadrži ulja koja uspješno eliminiraju bakterije, salmonelu, ešerihiju koli i listeriju, tako da sprečava kontaminaciju hrane.