Po čemu se migrena razlikuje od drugih vrsta glavobolje?

Migrenu mnogi dožive kao neku vrstu glavobolje. Da ne budete u zabludi, naučite kako se razlikuje migrena od glavobolje.

Da bi naučili razlikovati migrenu od glavobolje, najbolje je da posjetite liječnika i obavite pregled. Potrebno je prije svega poznavati i detaljne karakteristike svih drugih glavobolja, a njih ima prilično mnogo, pa tek onda zaključiti da je riječ o migreni.

Često se radi o sličnim fenomenima, ali ih je potrebno sistematizirati prema određenim kriterijima, pa kada su ti kriteriji zadovoljeni možemo imati točnu dijagnozu. Kao što je prije spomenuto, migrena je glavobolja koja najčešće zahvaća jednu polovinu glave. Obzirom da takvih “hemikranijskih” glavobolja ima popriličan broj, potrebno je kroz detaljan intervju, od pacijenta dobiti sve detalje i kronologiju javljanja glavobolje.

Često je za preciznu dijagnozu potrebno potrošiti i preko pola sata razgovora da bi se iskristalizirali detalji. Informacija “boli me samo jedna strane glave”, ili “imam pulsirajuću glavobolju”, ne znači da se sigurno radi o migreni. Vrlo često se glavobolje javljaju u kombinacijama. Sve detalje o migreni i pregledu kod liječnika možete pročitati u članku koji smo prethodno objavili.

Ako sumnjate na migrenu, nemojte sami zaključiti da zapravo imate napade migrene, nego posjetite liječnika i sa njim, po njegovim uputama uradite pregled.