Poboljšajte cirkulaciju da bi liječili bolove u koljenima

Mnogi od nas su se susreli sa problemom, bolovima u koljenu ili oba koljena.

Naime, dosta često nas bol u koljenu obavještava i da je cirkulacija, odnosno prokrvljenost do jednog koljena ili obadva, smanjena.

Time je umanjena i ishranjenost zgloba te održavanje kvalitete koštanog dijela, a naročito hrskavice, što i dovodi do njenog trošenja umjesto održavanja.

Bol nam, nadalje, smanjuje, ograničava normalne pokrete što dovodi i do slabijeg lučenja ulja za podmazivanje zgloba, što također ubrzava oštećenje hrskavice, a time i odlazak kod kirurga.

Sve gore spomenuto su razlozi za preventivno djelovanje. Preventivno ponašanje treba da bude od presudnog značaja, a to je, za starije osobe, dosta šetnje u prirodi uz povremeno ubrzan ritam.

Za one mlađe i srednje dobi to su vježbe čučnjeva, hoda po stepenicama, čučanje s cijelim stopalima na podu bar dva puta dnevno po 5 minuta.

>> Zbog čega se javlja bol u koljenu?

Ne odustajte od spomenutih aktivnosti ako ne ide iz prvog puta. Važno je da budete uporni i počnite s manjim brojem ponavljanja uz obavezno pridržavanje uz nešto ili nekoga.

Preventivno djelovanje protiv bolova u koljenima je daleko lakše, i bolje nego da dočekate bolest te odete na liječenje u za to namijenjenu ustanovu.