Podljev – Osobe koje imaju smanjenu sposobnost zgrušavanja krvi su podložnije podljevima

Podljev ili hematoma je krv koja se uslijed udarca izlijeva iz žila na obližnje tkivo. Nastaje veći ili manji flek na koži, a može biti i bolan. Ako je riječ o većim podljevima potrebno je otići k liječniku radi terapije, a ukoliko je riječ o unutrašnjem krvarenju potrebna je hitna medicinska intervencija.

Osobe koje imaju smanjenu sposobnost zgrušavanja krvi su podložnije podljevima.

Advertisement

Pad ili udarac, mogu uzrokovati izlijevanje krvi iz malih žila, pa koža na tom mjestu potamni. Postoji više razloga koji uzrokuju pucanje krvnih žila, pa možemo spomenuti najčešće, a to su jako nagnječenje tkiva, nagli pokret, ali i prekomjerni tjelesni napor koji uzrokuje povećani krvni tlak.

Ako je udarac slab, krvarenje se javlja samo u površinskom sloju kože. Ako se krvarenje javi u dubljem sloju kože, blizu kostiju i mišića, tada su i posljedice teže.

Advertisement

Kao posljedica udarca, na koži se javljaju tamne mrlje. To su manje i točkaste ako je riječ o masnici, veće i ravnomjerno obojene na cijeloj površini ako je riječ o podljevu. U nekoga će i vrlo slab udarac ostaviti vidljivi trag. Povećana osjetljivost na udarce nastaje zbog povećane osjetljivosti kapilara, a može biti i nasljedna.

Samopomoći u slučaju podljeva pomažu hladni oblozi, hladna voda ili kocke leda, te djelomične hladne kupke koje će spriječiti da se podljev raširi. Također će ublažiti bolove.

Nakon hladnih obloga, na oboljelo mjesto stavite obloge natopljene uljem nevena ili brđanke, te obloge od pasiranog sira, pšeničnog brašna ili fango blata.

Prirodni preparati koji se mogu koristiti su mast Sanus-Pasta-Forte, Vasotonin gel, tablete Traumeel i mast Traumeel S. Na mjesto podljeva utrljajte ulje od nevena ili od brđanke.

Advertisement