Pomanjkanje teka – Anoreksija, kako se naziva stanje pomanjkanja teka najčešće nastaje zbog psihičkih opterećenja

Anoreksija, kako se naziva stanje pomanjkanja teka, je češće popratna pojava nekog akutnog oboljenja ili poremećaja želuca i crijeva. Na anoreksiju mogu utjecati i psihička opterećenja. Kod anoreksije tijelo odbija prihvatiti hranu te je stalno vraća, a za energiju tijelo crpi vlastite zalihe koje s vremenom nestaju.

Poremećaji hranjenja predstavljaju psihobiološki poremećaj u punom smislu riječi.

Jedenje nije samo osnovna životna potreba, nego ima i važne socijalne i kulturalne implikacije.

Anoreksija je tijekom vremena smatrana i oblikom tuberkuloze, poremećajem razine hormona ili endokrinom deficijencijom.

U ekstremnim slučajevima može doći do potpunog odbacivanja hrane. Tada je potrebno potražiti liječničku pomoć. Kod anoreksije uzrokovane nervozom, potrebno je potražiti stručnu psihološku pomoć.

Ukoliko su vam crijeva ili želudac bolesti, nemojte jesti na silu. Jedite što više povrća, i to onog koje će vam vratiti apetit, poput celera, paprike, komorača, rotkve, hrena, poriluka, mrkve i rabarbara. Nemojte štedjeti na peršinu, grbici i klinčićima.

Pijte čajeve od maslačka, kičice, pelina i kadulje koji također potiču apetit. Primijenite mjere za jačanje imunološkog sustava i osvježavanje tijela u vidu kupke i saune sa dodatkom majčine dušice, kupki nogu i zračnih kupki. Boravite na zraku i krećite se što više.

Oboljeli od anoreksije započinju s dijetom nakon beznačajnog povoda. Prvo počinju preskakati deserte, slatkiše, a kasnije i cijele obroke, obično doručak i ručak, ili jedu samo u vrlo malim količinama.

Izbjegavaju hranu koja deblja, odbijaju jesti sa svojim obiteljima ili na javnom mjestu. Sve se više i više bave tjelovježbom, što postaje čak i kompulzivno. Neki postupno sve češće povraćaju te uzimaju laksative kako bi dodatno izgubili na težini. Ne dopustite da se to dogodi i vama…