Potočarka na vrhu ljestvice najzdravijih

Siguran način kako unaprijediti zdravlje je dodavanje potočarke u zdjelu salate. Njezini tanki listovi su među najzdravijim biljkama, pokazuje najnovija studija.

Potočarka je zauzela prvo mjesto na ljestvici biljaka koje se bore protiv kroničnih bolesti svih vrsta.

Advertisement

Vodeća mjesta zauzele su i sljedeće biljke: špinat, cikorija, peršin, kupus, blitva, češnjak, luk, malina, borovnica, brusnica. Te biljke slobodno može prozvati superzvijezdama među hranom.

“Ova studija je prva koja pokazuje koliki udio biljke imaju u prevenciji kroničnih bolesti. Rezultati su napravljeni na temelju omjera kalorija biljke i njezinih hranjivih tvari” – istaknuli su znanstvenici.

Advertisement

Prethodno navedene biljke je dobro uklopiti u vlastitu prehranu, ne sve, nego samo neke od njih. Primjerice, ukoliko vam je imunitet slab možete posegnuti za češnjakom, ako trebate antioksidanse za borbu protiv bolesti odlične su bobice poput borovnica i malina. Zatim, zeleno lisnato povrće prebogato je vitaminima. Sve te biljke daju nevjerojatne količine hranjivih tvari, a upravo su one ključne za naš organizam.

Voće i povrće su Božji darovi jer pružaju nevjerojatne blagodati za ljudsko tijelo. Naravno, organizam mora dobiti i hranjive tvari kojih u biljkama nema, no ništa ne može zamijeniti vitamina, minerale i vlakna iz biljaka.

Advertisement