Potrebe organizma, stvarne i one koje to nisu!

Kratki osvrt na ljudsko tijelo, odnosno organizam i njegovu svakodnevnu funkciju i rad kroz život koji proživimo.

Čovjeka možemo promatrati kao jednu veliku i kompleksnu tvornicu, koja funkcionira baš kako treba, jer taj prividni kaos, koji vlada u organizmu dok se ugrađuju hranljive materije i izbacuju otpadi i dok umire deset milijuna stanica svake sekunde, a opet se odmah prave nove, ipak samo obavlja ono, što mu centar, odnosno mozak naredi.

Mozak našem organizmu govori koje materije da koristi i što u određenom trenutku nedostaje.

Ovaj primjer se najviše očituje u slučaju kada dobivamo želju za određenim namirnicama, odnosno hranom. Nekada imamo želju za voćem, povrćem, kruhom ili nekom drugom vrstom hrane, a sve to ovisi od toga što je organizmu u tom trenutku potrebno. Na nama je da udovoljimo potrebama organizma, a organizam će se pobrinuti da iskoristi određene tvari iz namirnica koje smo uzeli.

Potrebno je osloniti se na signale, odnosno udovoljiti potrebi organizma. Ipak, postoje slučajevi kada treba učiniti baš suprotno, a to nam nalaže zdrav razum. Primjer toga je konzumiranje šećera, odnosno slatkiša koji svojim sastojcima i razgradnjom u organizmu šalju signale našem tijelu da ih konzumiramo sve više i više. Na kraju, znamo da su slatkiši namirnice koje treba izbjegavati, jer su bezvrijedne za naš organizam, a u velikim količinama i štetne za naše zdravlje.

Također, organizam nekada neće tražiti da jedemo jabuke, ali nam zdrav razum kaže da su zdrave, a posebno su zdrave ako imamo želju da nešto pojedemo, ali iz nekog razloga mislimo da ta želja nije opravdana, pa ćemo se zavarati jabukom, jer je na kraju riječ o voću koje nam neće naškoditi a može uraditi puno dobroga.