Povezanost između ishrane i depresije – Polinezasićene masne kiseline, gospina trava i neke vrste vitamina B mogu da utječu na raspoloženje

Veza između ishrane i depresije je jača nego što na prvi pogled možemo zaključiti.

Naime, način ishrane može da bude od ključnog značaja u borbi protiv depresije.

Ovaj zaključak su potvrdili i australijski istraživači sa Univerziteta u Sidneyju.

Oni tvrde da polinezasićene masne kiseline, gospina trava i neke vrste vitamina B mogu da utječu na raspoloženje, tako što povećavaju apsorpciju kemijskih prenosnika poruka u mozgu, izvještava Reuters. Postoje brojni epidemiološki i eksperimentalni dokazi, kao i dokazi iz svakodnevnog života da riba i ulja koja ona sadrži štite od depresije, poručuju australijski istraživači. Oni su posebno istaknuli da bi od velikog značaja mogao da bude i odnos unosa omega-3 i omega-6 masnih kiselina, budući da ove druge mogu da spriječe apsorpciju prvih.

Još jedan poznati kandidat za prevenciju depresije ishranom jeste aminokiselina triptofan, koje ima dosta u purećem mesu.

Tijelo triptofan pretvara u neurotransmiter serotonin, što ima umjereno povoljno djelovanje na naše raspoloženje.

Što se pak tiče B vitamina folata, kao i vitamina B6 i B12, kao i S-adenosilmetionina (SAMe), istraživanja o njihovom eventualnom utjecaju na depresiju daju proturječne rezultate.

Slično važi i za gospinu travu. Dok europske studije ukazuju da ona djeluje kao antidepresiv, američka istraživanja daju suprotne rezultate. Međutim, prema mišljenju mnogih stručnjaka, to je posljedica moguće interakcije ove biljke s drugim medikamentima.

Zaključak austrijskih istraživača je da je došlo vrijeme da se prizna uloga uravnotežene ishrane u održavanju mentalnog zdravlja.