Pravilnom ishranom se zaštitite od pojave raka

Rak je teška i često neizlječiva bolest sa fatalnim ishodom. Teško da postoji osoba koja se u podsvijesti ne boji ove bolesti.

Ukoliko želite povećati vašu šansu za izbjegavanje ove zloćudne bolesti, stručnjaci savjetuju da se osoba pridržava zdrave i kvalitetne ishrane.

Prema njihovim tvrdnjama, najlakši i najjeftiniji način za smanjivanje rizika od raka je zdrava ishrana. Većina stručnjaka koji se bave tom temom, savjetuje da bi dvije trećine svakog obroka trebale biti biljnog porijekla. Tim načinom ishrane vi u svoj organizam unosite najveći broj korisnih sastojaka, a istovremeno smanjujete količinu štetnih masti.

Posebno je korisna hrana bogata folatima, vitaminima iz B grupe. Ima ih, na primjer, u narančama, kikirikiju, šparogama, brokuli i špinatu. Vitamin D koji pomaže održavanju zdravlja zubi i kostiju također usporava rast stanica raka te smanjuje rizik od ove bolesti. Vitamina D ima u mlijeku i mliječnim proizvodima, no slabije je poznato da su i plodovi mora dobar izvor tog vitamina. Ipak, najviše vitamina D možete unijeti u organizam izlaganjem sunčevim zracima. Naravno, kod ovog zadnjeg ne valja pretjerivati, jer i samo izlaganje suncu može biti štetno po zdravlje.