Prepoznajete li sebe u ovoj situaciji? Imate bolnu pojavu koju seks samo pogoršava, ipak šutite jer vas je sram zatražiti pomoć!

Milijuni žena danas pate od bolnog stanja, a srame se zatražiti savjet i pomoć. Dr. Geetha Venkat, doktorica ginekolog, kaže da mnoge žene imaju vaginizam, a to je učestalo stanje o kojem se rijetko priča, te koje uzrokuje da se mišići vagine svojevoljno zgrče.

Stanje poznato i kao ‘vaginalni napad panike’ onemogućava ikakvu penetraciju, uključujući i snošaj, nošenje tampona ili ginekološki pregled.

Advertisement

Procjenjuje se da od ovog stanja boluju milijuni žena, no, kao što napominje dr. Venkat, sve se one muče u tišini.

Vaginizam je izuzetno osobna stvar i utječe na samopouzdanje mnogih žena, te se osjećaju kao izgubljeni slučajevi. No statistika pokazuje da vaginizam uopće nije rijetka pojava i da se može liječiti, samo treba potražiti pomoć.’

Do vaginizma dolazi zbog refleksnog grčenja vanjske trećine mišićnog zida vagine, pri čemu se mišići i tkivo vagine toliko nenadano stisnu da je onemogućen bilo kakav oblik penetracije, koji, ako slučajno i je izvediv, postaje izuzetno bolan.

Advertisement

‘Obično do vaginizma dolazi zbog kombinacije fizičkih i psihičkih okidača koji tijelu poručuju da može očekivati bol, pa se tijelo automatski stigne, kao oblik samoobrane’, objašnjava Venkat, te dodaje kako seks postaje izuzetno neugodan i bolan, a s daljnjim pokušajima, refleks se samo pojačava.

Doktorica dodaje i da su mnoge njezine pacijentice koje boluju od ovog stanja odgajane u konzervativnom i strogom okruženju, u kojem se ženino djevičanstvo jako cijenilo, a seks se smatrao prljavim.

‘Te životne lekcije se zakopaju u psihu i duboko utječu na nas. Da biste se od toga odmakli morate provesti više vremena upoznavajući vlastito tijelo, ići na terapiju, a učinkovito je i korištenje vaginalnog dilatatora.’

Iako se ovo stanje nikad ne može u potpunosti izliječiti, poboljšat će se s terapijom, prenosi magazin.net.hr .

Advertisement