Prepoznajte prve simptome trudnoće

Da ne ostanete potpuno iznenađene, ovom prilikom ćemo vam predstaviti neke od prvih znakova rane trudnoće.

Prvi znak bi mogao biti izostanak menstruacije. To je najčešći i prvi simptom kojeg osjetite. Pravi tjelesni alarm.

Advertisement

Mogući drugi uzroci: Drastične promjene tjelesne težine, stres, hormonski poremećaj, dojenje.

Krvarenje može ukazati na mogućnost da ste nedavno zatrudnjeli. Krvarenje može i ne mora biti prisutno. Ukoliko je krvarenje oskudnije i javlja se u terminu kada bi i prava menstruacija nastupila, sve je u redu. Otprilike 6 do 12 dana nakon začeća embrio se ugnježđuje u stjenku maternice što može dovesti do pojave slabijeg krvarenja.

Mogući drugi uzroci za krvarenje su: Poremećaj ciklusa, promjene uzrokovane uzimanjem hormonskih kontracepcijskih sredstava, razne infekcije i neki drugi uzroce.

Za jutarnje mučnine svi ste čuli. Suprotno njihovome nazivu, jutarnje mučnine ne moraju se javljati samo jutrom. Baš naprotiv, većinom se javljaju u drugo doba dana, a čak 20% trudnica ih uopće neće osjetiti.

Metalni okus u ustima može biti znak rane trudnoće. Ovo je tipičan rezultat promjene hormonskog balansa u tijelu. Može biti jako neugodan simptome, jer ne mijenja samo okus hrani, već je uvijek prisutan u ustima.

Advertisement

Osjetljive i povećane dojke još su jedan znak. Preosjetljivost dojki i bradavica, uslijed djelovanja progesterona i estrogena. Ovaj simptom prisutan je već 1 do 2 tjedna nakon začeća. Ta promjena može povećati vašu tjelesnu masu i do 500 grama!

Mogući drugi uzroci osjetljivih dojki: PMS i hormonalna neravnoteža.

Promjena boje kože oko bradavica, odnosno areola. Zbog utjecaja hormona ovo područje kože oko bradavica može poprimiti tamniju boju.

Drugi mogući uzroci za to su: Hormonalna neravnoteža.

Umor, pored svega može nagovijestiti trudnoću. Ništa neobično, ako ste svjesni kroz kakve sve promjene prolazi vaše tijelo privikavajući  se na brigu o novom biću u vama. Ako ne sumnjate na neke druge uzroke umora, onda on može biti povezan sa trudnoćom.

Mogući drugi uzroci: Stres, iscrpljenost, prehlada i neki drugi uzroci.

Križobolja u prvim danima i za vrijeme trudnoće. Javlja se rano tijekom trudnoće, no nažalost potraje i nakon nje.

Mogući drugi uzroci križobolje: Stres, problemi s leđima i neki drugi.

Glavobolja također može biti simptom trudnoće. Bujica hormona često uzrokuje i ovaj neugodni simptom.

Mogući drugi uzroci glavobolje su: Problemi s vidom, dehidracija, kronična glavobolja i neki drugi.

Gađenje ili želja za hranom. Iznenadno gađenje prema onome što ste do sada voljeli, ili želja za namirnica koje do sada i niste baš preferirali, vrlo su učestali simptom rane trudnoće.

Mogući drugi uzroci: Loša prehrana, stres ili depresija.

Advertisement