Prepoznajte srčani udar – Znakovi koji ukazuju na njega

Mnogi dožive srčani udar a da toga nisu ni svjesni. Da ne budete totalno neupućeni, evo par smjernica kako i na koji način da prepoznate znakove srčanog udara.

Iznenadna i snažna bol u grudima najbolji je znak mogućega srčanog udara i u tom će slučaju gotovo svaka osoba odmah potražiti liječničku pomoć.

No postoji niz drugih naoko ‘lakših’ simptoma koji se javljaju, a prolaze nezapaženo. Ipak, ti simptomi nisu nikako za zanemariti.

Koji su to simptomi? To su isprekidani dah, snažno znojenje, mučnina, vrtoglavica, umor i bljedilo. Neki ljudi mogu osjetiti sve spomenute simptome odjednom, dok se kod drugih može pojaviti tek pokoji. Jednostavno tu nema pravila. Prema uputama Medicinskog centra sveučilišta u američkoj državi Maryland, bilo kakav osjećaj bola ili pritiska na području grudnoga koša, kao što su osjećaj neugode, ispunjenosti ili stiskanja koji traje više od nekoliko minuta, mogao bi biti znak srčanog udara. Takve znakove treba shvatiti ozbiljno te što prije potražiti stručnu liječničku pomoć. Ova praksa naime još nije zaživjela kod nas, ali bi svakako trebala. Ukoliko osjetite neki od spomenutih simptoma, ne ustručavajte se nego što prije otiđite kod liječnika na pregled.