Prevencija problema s prostatom – Prirodni lijek koji djeluje preventivno

Dok smo prije mislili da problemi s prostatom pogađaju isključivo stariju populaciju muškaraca, danas imamo slučaj da se problemi sa prostatom javljaju i kod mlađih muškaraca.

Prevencija ove bolesti je jako bitna i može biti korisna.

Evo nekoliko savjeta, kako na vrijeme djelovati i zaustaviti moguće probleme sa povećanom prostatom.

Biljka Saw palmetto pomaže kod problema sa prostatom, no jako je važno da ne zapostavljate šetnju, i druge oblike lagane tjelesne aktivnosti. Ovo se posebno odnosi na muškarce koji na poslu provode dosta vremena sjedeći. Ako svakog dana bar malo prošećete to će pomoći u otoku viška krvi iz prostate i olakšati će dotok krvi prema srcu.

Dobro je baviti se sportom. Jedan od najboljih sportova, za prevenciju proširene prostate je plivanje, jer kontakt sa hladnom vodom steže krvne žile što sprečava preveliki dotok krvi u prostatu. Sportovi koje trebate da izbjegavate su vožnja bicikla koja može da dovede do nadraživanja, i teretanu, koja povećava pritisak u stomaku. Smanjite ili u potpunosti izbacite alkohol.

Alkohol je jako štetan jer pojačava cirkulaciju u organizmu i količinu krvi u prostati. Zbog toga konzumirajte ga umjereno naročito izbjegavajte pivo. Iz svog jelovnika izbacite začinjena jela. Neki začini, kao što su biber i crvena paprika, isto tako poboljšavaju protok krvi. Savjetujemo da ih svedete na minimum.