Prije nego dočekate jake sunčeve zrake, naučite kako da se sačuvate

Još nije godišnje doba nesnosnih vrućina, no kako nam se ljeto ipak bliži, naučite kako se sačuvati od lošeg utjecaja jakih sunčevih zraka.

Povišene temperature zraka, koje su česte u ljetnim mjesecima, znaju biti ozbiljna prijetnja za naše zdravlje, pa stoga i ne čudi što stručnjaci preporučuju da se obavezno smanji razina fizičkih aktivnosti i skrati period boravka na direktnom udaru sunčevih zraka. Tako ti isti stručnjaci savjetuju da bez prijeke potrebe, ne bi trebali napuštati dobro klimatizirani zatvoreni prostor za sve vrijeme trajanja povišene vanjske temperature. Oni podsjećaju i zdrave i bolesne osobe da treba da poduzmu mjere koje će doprinijeti da se smanji pregrijanost organizma, pri čemu je posebno važno da se tijekom boravka na toplom redovno nadoknađuje izgubljena tečnost, po ustaljenom ritmu i bez obzira na osjećaj žeđi.

Tijekom tih ljetnih vrućina trebate birati odjeću napravljenu od laganih ljetnih materijala svijetle boje, a čija struktura dopušta propustljivost zraka i omogućava uspješnije odavanje toplote.

‘Higijenu treba pojačati, naročito u pripremi hrane, jer u uvjetima kada je organizmu neophodno besprijekorno funkcioniranje sistema termoregulacije, svaka dehidracija nastala kao posljedica trovanja praćenog dijarejom, mogla bi da dodatno zakomplicira zdravstveno stanje pojedinca’, navedeno je u preporukama.

Liječnici su upozorili da visoke temperature naročito povećavaju rizik po zdravlje osoba sa povišenim krvnim tlakom i poremećenom perifernom cirkulacijom, kod oboljelih od dijabetesa, cerebrovaskularnih, plućnih i bubrežnih bolesti, a stanje mogu da pogoršaju i povećana tjelesna težina i sklonost alkoholizmu.

Poremećaj mehanizma termoregulacije može da ugrozi i zdrave, prvenstveno malu djecu, zaposlene u poljoprivredi, zbog direktne izloženosti djelovanju UV-zraka i povišene vanjske temperature, kao i zaposlene u industriji koji su pod stalnim utjecajem dodatnih izvora toplote.

Pod povećanim rizikom su i profesionalni sportaši i osobe koje se rekreiraju na otvorenim terenima, također i zaposleni u administrativnim i drugim djelatnostima, u loše ventiliranim prostorijama, jer oni rade pretežno sjedeći, bez velikog utroška energije putem mišićne aktivnosti, što usporava odavanje viška toplote.

‘Zbog negativnog utjecaja povišene ambijentalne temperature na psihičko stanje zaposlenih i njihove intelektualne sposobnosti, zaposlenima u administrativnoj djelatnosti neophodno je osigurati povoljne mikroklimatske uvjete radne sredine’.