Prirodna vlakna iz hrane štite zdravlje srca

Dodavanjem tek dvije do tri porcije voća ili žitarica bogatih vlaknima vašoj svakodnevnoj prehrani možete osigurati snažnu zaštitu srca i poboljšati zdravlje tog jako važnog organa u ljudskom tijelu.

Najnovija istraživanja su pokazala da se sa svakih deset grama vlakana dnevno može smanjiti rizik od smrtnosti od koronarne bolesti za čak 27%, a od obolijevanja za 14%.

Porcija mekinja, to je oko tri četvrtine šalice, i kruška sadrže po pet grama vlakana, a slična doza obrane kaše i jabuka po tri grama. Naučnici žele ukazati na to da je važan i pravilan odabir izvora tih vlakana, odnosno oni ističu da vlakna iz povrća nemaju zaštitnu ulogu u ovom smislu.

Istraživači dodaju da takozvana dijetalna vlakna smanjuju rizik od srčanih bolesti na više načina, poput sniženja nivoa kolesterola u krvi i krvnog pritiska i poboljšavanja osjetljivosti na inzulin.

Istraživanja su pokazala da se sa svakih deset grama vlakana iz žitarica na dan, za četvrtinu smanjuje rizik od obolijevanja, a za istu količinu vlakana iz voća taj rizik je umanjen za čak trećinu.

Preporučena doza vlakana na dan je, 25 do 30 grama. Naučnici su dodali da je moguće i da osobe koje jedu, na primjer, kukuruz ili grašak mogu ipak obolijevati od srčanih bolesti, i objasnili to činjenicom da su ove namirnice bogate škrobom i često jako prerađene, odnosno tretirane, što smanjuje njihov hranljivi sadržaj.

U vezi s ovim proučavan je i krumpir, koji je također pun škroba, nakon čega se došlo do zaključka da sva hrana bogata ovim sastojkom može izazvati skok razine šećera u krvi, a to povećava rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Zbog toga se, uz zaštitni efekt vlakana, mora računati i s donekle suprotnim efektom škroba.