Prirodni lijek od borovnice

Borovnica je poznata bobičasta biljka, većinom korištena u kulinarstvu, ali isto dobro i u narodnoj medicini. Koristimo priliku da predstavimo neke dobro poznate prirodne lijekove od borovnice.

Učinkovita je protiv dijabetesa, u tolikoj mjeri da je mnogi nazivaju i biljni inzulin.

Advertisement

Borovnica je pravi prirodni lijek protiv dijabetesa

Osim što povoljno djeluje kod dijabetesa, borovnica će usporiti proces starenja, a može prekinut početnu fazu razvoja raka.

Kao prirodni lijek od borovnice koristimo svježe i sušene bobice, sok od zrelih bobica, sirup i vino.

Poznati su i mnogi čajevi od borovnice, a najčešće se koriste kao lijek za čir, proljev, nedostatak apetita, dijabetes i druge zdravstvene tegobe.

Odličan su antioksidans, a to znači da ih treba konzumirati kada god se za to ukaže prilika. Bobice se jedu svježe, ili sušene. Za ispiranje grla koristi se neobrađeni sok od borovnice, dok marmelada od ovog šumskog voća rashlađuje bolne upale usta i grla. Sušene bobice se koriste i za liječenje hemoroida, obzirom da zaustavlja krvarenje, a djeluje i na poboljšanje loše probave i na slab apetit.

Suhe bobice sprječavaju proljev, pogotovo kod male djece, dok svježe djeluju kao blago sredstvo za pročišćavanje. Sok značajno ublažava smetnje sa probavom i pojačava apetit. Borovnica djeluje i kao blago sredstvo protiv dijareje i katara u crijevima, te raznih promjena na sluznici.

Advertisement

Brojna ispitivanja ovog bobičastog voća daju izvanredne rezultate. Borovnica je biljka koja zaista obećava mnogo. Od 40 raznih vrsta plodova voća i povrća, borovnica je proglašena za najbogatiji izvor antioksidanata. Pored toga, istraživanja su pokazala da borovnica usporava proces starenja, blokira početnu fazu za razvoj karcinoma, poboljšava vid, kao i cirkulaciju, pomaže u kontroli dijabetesa i još mnogo toga.

Ukusni i zdravi recepti od borovnice

Naučite iskoristiti borovnicu protiv dijabetesa – U 1 litru vode kuhajte 60 grama sušenih listova borovnice. Procijedite dobiveni čaj i pijte ga tri puta na dan.

Recept za tinkturu od borovnice protiv dizenterije – Ovu tinkturu za liječenje dizenterije možete dobiti ako 250 grama suhi bobica borovnice stavite u litarsku bocu i prelijete sa prepečenom rakijom. Bobice treba da stoje bar 6 mjeseci, a onda se rakija procijedi i filtrira. Tinktura se uzima tri puta dnevno sa šalicom mlake prokuhane vode ili istom količinom domaćeg crnog vina.

Sirup od borovnica – Za pripremu sirupa potrebno je borovnice probrati, oprati, odstraniti im peteljke, staviti ih u cjediljku, a zatim ih izgnječiti i ostaviti preko noći na hladnom mjestu da odstoje. Naredni dan, izgnječene borovnice trebate propasirati i procijediti kroz čisto tanko platno ili višestruko savijenu gazu.

Sok koji ste dobili pretočite u čist lonac, zagrijte do ključanja pa dodajte šećer. Na svaku litru soka trebate staviti jedan kilogram šećera. Mješavinu soka i šećera vratiti da ponovo provri, a tijekom kuhanja skidati pjenu koja se stvara na površini. Skuhani sirup pretočite u pripremljene boce dok je vruć, a zatim ih zatvoriti dvostrukim celofanom.

Advertisement