Probiotici snižavaju krvni tlak – Ako imate visok krvni tlak jedite jogurt

Učinak probiotika na zdravlje je izvrstan. Odlični su kod raznih problema, od astme do želučanih tegoba. Ti živi mikroorganizmi koji se nalaze u namirnicama kao što su jogurt i kiselo vrhnje, također, snižavaju razinu krvnog tlaka ako se konzumiraju redovito.

Nedavna istraživanja potvrdila su da osobe koje tijekom dužeg vremenskog perioda (najmanje osam tjedana) konzumiraju probiotike imaju niži krvni tlak.

Advertisement

Procjenjuje se da trećina Amerikanaca pati od visokog krvnog tlaka koji može dovesti do raznih bolesti, oštećenja mozga i preranog starenja. Stoga je izuzetno važno pronaći nešto što će ga sniziti bez nepotrebnih nuspojava koje sa sobom često nose tablete.

Probiotici pomažu u uspostavljanju ravnoteže (između tzv. “dobrih i loših” bakterija) u našim crijevima, jer mikroflora može postati poremećena uslijed bolesti, stresa, starenja, uzimanja antibiotika ili drugih lijekova, izlaganja toksinima, prekomjernoj konzumaciji alkohola, te čak i kod korištenja antibakterijskih sapuna.

Advertisement

Bakterije mliječne kiseline se dugo vremena koriste u prehrambenoj industriji, zbog sposobnosti pretvaranja šećera (uključujući laktozu) i drugih ugljikohidrata u mliječnu kiselinu. Omogućuju ne samo proces fermentacije već i prezervaciju hrane, snižavajući PH i onemogućavajući bakterijski rast.

Kao što je već spomenuto, probiotici također mogu pomoći u prevenciji i liječenju astme, čira na želucu i drugih bolesti. Isto tako, otkriveno je da pomažu u borbi protiv prehlade i gripe. Što se tiče želučanih bolesti utvrđeno je da probiotici mogu biti korisniji od konvencionalnih antibiotika. Naime, redovita konzumacija probiotika sprječava nastanak i širenje bakterija.

Probiotici poboljšavaju i naš imunološki sustav, što rezultira manjim rizikom od prehlade i gripe. Najvažnije od svega da su u potpunosti prirodni što znači da nemaju nuspojava koje imaju klasične tablete. Dodavanjem probiotika u svoju prehranu imat ćete mnoge zdravstvene prednosti.

Advertisement