Problemi s menopauzom? Isprobajte ulje ove biljke!

Ova biljka u Europu je iz Južne Amerike stigla u 17. stoljeću. Riječ je o žutom noćurku. Biljka ima karakteristične žute cvjetove po kojima je i dobila ime.

Žuti noćurak smatra se jednim od najboljih i najbogatijih izvora esencijalnih masnih kiselina – alfa-linolenske kiseline i gama-linolenske kiseline.

Ulje ove biljke se dobiva hladnim prešanjem zrelih malih sjemenki. Esencijalne masne kiseline poznate su po svojim pozitivnim učincima na zdravlje, a, između ostalog, štite od srčanih oboljenja, krvarenja u mozgu, visokog krvnog tlaka i pretilosti.

Jedan od simptoma menopauze je i pretjerano znojenje i valovi vrućine. Tu na scenu stupa ulje ove biljke. Ono je iznimno dobro za valove vrućine koji se događaju kada žena uđe u menopauzu.

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji na 70 žena pokazalo je da je ulje žutog noćurka ublažilo posljedice tegoba menopauze. 57% pacijentica potpuno je prestalo osjećati simptome, 22 % je osjetilo djelomično poboljšanje, a samo kod 11% terapija nije dovela do promjene.