Pročitajte zašto je zelena salata ‘trava mudraca’

Zelena salata bila je poznata u prošlosti kao ‘trava mudraca’, što dovoljno svjedoči o njenoj vrijednosti. Čak joj je i grčki liječnik i otac medicine Hipokrat pripisivao snažna ljekovita svojstva.

U zelenoj salati većina nas uživa. Jako je ukusna i osvježavajuća, te je odličan prilog mnogim jelima.

Advertisement

Osim što je ukusna, zelena salata je i jako zdrava. Obiluje mnogim nutrijentima koji nam čine dobro, a u povijesti joj je i Hipokrat davao veliki značaj u alternativnoj medicini.

Pročitajte malo detalja o zelenoj salati, vrijednim elementima u njoj i na koji način se može koristiti kao prirodni lijek.

Nadamo se da ćete je nakon ovog teksta jesti još i više, a ukoliko je do sada niste jeli nikako, da ćete se ipak odvažiti.

Advertisement

Zelena salata bogata je vitaminima A, C, E, B1, B2, B3 i B6, te mineralima kalcijem, magnezijem, fosforom, željezom i bakrom.

Još jedan od važnih sastojaka je i folna kiselina vitamin B11 koja je važna za procese u ljudskom organizmu,  a također je i bogata vitaminom C koji je iznimno važan u obrani tijela od mnogih bolesti.

Folna kiselina važna je i za trudnice, jer se njen nedostatak u organizmu povezuje s raznim degeneracijama embrija. Sadrži još i laktium, tvar koja ima umirujuća svojstva, a vrlo je kalorijski siromašna zbog čega je pogodna za hranu prilikom mršavljenja.

Zbog svih navedenih hranjivih i ljekovitih tvari koje se nalaze u zelenoj salati, ona bi se trebala nalaziti na jelovniku svaki dan.

Advertisement