Proljetni sok od špinata – Odličan prirodni sok koji čisti organizam i vraća energiju

Špinat nam je poznat od malena. Svi smo gledali popularni crtić Popaj, sa istoimenim glavnim junakom, koji je uz pomoć špinata pobjeđivao svoje najljuće protivnike.

U našim primorskim krajevima špinat ima stoljetnu tradiciju u uzgoju kao i u samoj uporabi. U Francuskoj špinat nazivaju metla želuca.

Advertisement

To povrće djeluje kao stimulator rada jetre, mokraćnih organa i probavnih organa te je nezaobilazan u dijeta-terapijama.

Špinat sadrži jako veliki postotak željeza, što je važno za čovjeka jer utječe na stvaranje i obnavljanje krvnih tjelešaca. U špinatu su pronađeni i saponini te sekretin. To su tvari koje potiču rad žlijezda, izmjenu tvari, a djeluju i na lakšu probavljivost i brže primanje vrijednih sastojaka. Kod dojenčadi i djece preporuča se konzumacija špinata s mlijekom, što je dobro za rast zahvaljujući velikoj količini karotina.

Advertisement

Špinat potiče i izlučivanje mokraće iz organizma. Ova osobina špinata dolazi zahvaljujući visokom postotku kalija koji pronalazimo u biljci. Zbog toga se špinat preporučuje kod oboljenja mokraćnih organa i srca jer povoljno djeluje na te funkcije, a ujedno im olakšava i rad. Špinat rasterećuje srce i bubrege, a ujedno i snižava tlak. Pojačava rad gušterače i probave zahvaljujući sekretinu.

Vođeni ovom temom, predstavljamo Vam recept za pripremu soka od špinata, cikle i mrkve. Sok je odličan za detoksikaciju i čišćenje tijela prije nadolazećeg ljeta!

Sastojci za jednu šalicu soka: 100 g cikle, 70 g mrkve, 1 šalica špinata i 125 ml vode.

Način pripreme: Ubacite ciklu, mrkvu i špinat u sokovnik i malo razrijedite vodom. Jako jednostavno. Uživajte!

Advertisement