Promuklost – Riječ je o simptomu koji se javlja u slučaju upale grla, glasnica ili nekim promjenama na glasnicama

Promuklost nastaje uslijed prekomjernog naprezanja glasnica ili je popratna pojava infekcija poput upale, gripe i slično. U ekstremnim slučajevima može se potpuno izgubiti glas, a ako je promuklost kronična, potrebno je posjetiti liječnika jer može se dogoditi da je prouzročena dugotrajnom upalom ili tumorom glasnica i grkljana.

Promuklost je simptom koji se javlja uz upalu grla, te u slučaju upale glasnih žica, odnosno ako postoje čvorići ili polipi na glasnim žicama.

Kašalj nije stanje koje definiramo kao bolest, nego je riječ o simptomu nekih drugih bolesti, prije svega oboljenja grla i grkljana, dušnika i dušnica kao i oboljenja pluća.

Štedite glas, govorite razgovijetno i umjereno, ne vičite nepotrebno. Ako se bavite poslovima koji zahtijevaju puno pričanja, nastojite da prostorija u kojoj boravite bude prozračna, a zrak ne previše suh. Žvačite svježu ili sušenu jarebiku ukoliko ste promukli, a možete se i inhalirati ili grkljati vodu s dodatkom ulja od lavande.

Preporuča se čaj od bazge, bijelog sljeza, rotkve ili podbjela, te vruće mlijeko sa medom koje se pije u malim gutljajima.

>> Liječenje promuklosti prirodnim lijekovima

Na grlo stavljajte tople obloge i izbjegavajte ljute začine. Dok ste promukli izbjegavajte pušenje i nastojite manje pričati. Ako promuklost potraje više tjedana, osjetite poteškoće sa gutanjem sline i bolove u grlu, potražite liječničku pomoć.