Prvi simptomi ozbiljne bolesti – Alzheimera

Jednostavni test s ravnalom i žlicom otkriva jednu od najtežih bolesti danas.

Pogledajte test koji može predvidjeti Alzheimera i do 20 godina ranije.

Jedna žličica maslaca od kikirikija, ili nečeg drugog jednako intenzivnog mirisa, i ravnalo su dovoljni instrumenti uz pomoć kojih na vrijeme možete dijagnosticirati jednu od najtežih progresivnih bolesti modernog doba.

Praktički besplatan test za rane stadije Alzheimerove bolesti osmislila je Jennifer Stamps, američka studentica, i može ga primijeniti svatko, kod kuće.

Stamps je uočila kako oboljeli od Alzheimera teže osjete miris na lijevoj nosnici. Dok su njušili desnom, kikiriki maslac mogli su prepoznati s 20 centimetara, a ako su mirisali na lijevu morao je biti na 10.

Jedna od prvih stvari koja slabi kod Alzheimerove bolesti je prvi kranijalni živac koji je zadužen za osjet njuha. Zato, ako ta sposobnost slabi, možda su u pitanju prvi simptomi teške progresivne bolesti od koje u zapadnom svijetu pati 20 posto ljudi.

Iako je neizlječiva, što se ranije uoči, to će liječnici ranije može propisati lijekove koji će usporiti napredovanje bolesti, a obitelji se na vrijeme prilagoditi novoj situaciji.