Psorijaza i ekcem – Psorijaza uzrokuje abnormalan rast stanica, a ekcem je često uzrokovan alergijom ili nadraženom kožom

Psorijaza i ekcem su dva česta oboljenja kože, a karakteriziraju ih crvenilo kože, suha koža u obliku ljuskica i ljuštenje. Psorijaza uzrokuje abnormalan rast stanica, a ekcem je često uzrokovan alergijom ili nadraženom kožom.

Psorizaja i ekcemi su često vrlo neugodne bolesti, a ponekad mogu izazvati i svrbež. Iako još uvijek nema lijeka, na tome znanstvenici diljem svijeta intezivno rade. Održavanje dobre vlažnosti kože jedan je od načina za spriječavanje ekcema.

Ako bolujete o psorijaze, možda trebate promijeniti nešto u načinu života, jer poznato je da konzumacija crvenog mesa, hrane bogate masnoćama, gljivične infekcije i prekomjerno uživanje alkohola mogu izazvati psorijazu. Također veliku ulogu ima i stres.

Vitamin D se pokazao kao vrijedan i koristan u liječenju psorijaze. Vitamin A je poznat i kao vitamin za kožu, te se koristi za liječenje kožnih bolesti poput ove dvije.

Omega-3 masne kiseline imaju protuupalno djelovanje, a ta su ulja smanjila upalu i kod nekih bolesnika oboljelih od psorijaze.

Selen je mineral koji se nalazi u crvenom luku, češnjaku i prokulicama, a preporuča se unijeti u prehranu više hrane bogate vitaminom C, vitaminom B6, vitaminom E i betakarotenima.