Rajčica će najbolje očistiti tijelo od loših bakterija

Rajčica se danas ubraja u super hranu, a zbog čega je to tako pročitajte u ovom članku.

Plodovi rajčice puni su antioksidansa koji aktiviraju djelovanje vitamina A, E, C i B. Uz visok postotak kalija, u ovim crvenim sočnim plodovima se skrivaju i rijetki minerali poput kobalta, cinka i nikla.

Cijelom nizu ljekovitih djelovanja pripomaže prirodni hormon kortizoe, karoten, eterična ulja, organske kiseline i druge tvari.

Prema američkom Nutrition Almanacu, jedan plod rajčice sadrži gotovo 10.000 supstancija, među kojima svakako treba izdvojiti izuzetno velike količine karotena likopena koji štiti od raka.

Bogatstvo kiselina regulira probavne sokove, djeluje na rad crijeva, pomaže pročišćavanje jetara, protoku žuči te oslobađa sluz prilikom bronhitisa.

Rajčica jako dobro djeluje na rad srca i bubrega, pomaže kod reume, gihta i artritisa. Zbog toga se i preporučuje reumatičarima, da svaki dan popiju po čašu prirodnog soka od rajčice.

Također, i zdravim muškarcima se preporuča da što češće piju kuhani sok rajčice, jedu juhu i umak jer, prema istraživanjima, kuhana rajčica za 50% smanjuje rizik od raka prostate. Rajčica snižava krvni tlak i potiče apetit, ali nema bojazni jer je siromašna kalorijama. Zovu je čistačem budući da u crijevima uništava loše bakterije. Dakle, rajčica će održati bakterijsku ravnotežu u crijevima čovjeka.

Ima i psihološki učinak jer potiče optimizam i dobro raspoloženje, što je posebno važno rekonvalescentima i osobama podložnim stresu.