Rajčica, paradajz ili kavada – Povrće puno vitamina i minerala

Rajčica, paradajz ili kavada – sve su to nazivi za ovu zdravu i rumenu povrtnu biljku. Svi je dobro poznajemo.

Rajčica se može jesti sirova, sušena ili kuhana. Pripremiti rajčicu možemo na tisuću načina jer savršeno paše uz meso, ribu i ostalo povrće, a možemo ju uzgojiti i sami.

Rajčica svojim okusom, ali i sastavom spada u povrće koje bismo trebali jesti svakodnevno. Ovom prilikom ćemo je malo pobliže predstaviti.

Rajčica je prepuna vitamina C, koji je ključni vitamin za jačanje imuniteta. Sadrži i znatne količine vitamina B te vitamin E i K. Obiluje kalijem, natrijem, magnezijem, kalcijem, a posebno željezom. Rajčica sadrži vrlo važan fitonutrijent zvani likopen koji usporava starenje, ima snažno antikancerogeno djelovanje i smanjuje rizik od srčanih bolesti. Regulira probavu i sprječavaju negativno djelovanje bakterija. Potiče stvaranje karnitina – to je tvar slična aminokiselinama koja razgrađuje i sagorijeva masnoću i pretvara je u energiju.

Istraživanja su pokazala kako konzumiranje rajčice ili njezinih prerađevina smanjuje razinu kolesterola i triglicerida.

Rajčica je prepuna i drugih hranjivih tvari poput beta karotena te luteina i zeaksantina koji se često nazivaju ‘vitaminima za oči’.

Ova namirnica je jedna od rijetkih koja prerađivanjem (sušenjem, kuhanjem i pasiranjem i sl.) ne gubi nutritivne vrijednosti.

Plodovi rajčica savršeni su u pripremi salata, umaka ili priloga. Možete ih peći na roštilju ili u pećnici, pržiti, kuhati, puniti i pirjati, a njihov slatko kiselkasti okus je nezamjenjiv u kuhinjama širom svijeta.