Recept za pripremu i primjenu soka od cikle – Naučite koristiti ciklu kao prirodni lijek

Sok od cikle je jako zdrav i slovi kao lijek za mnoge probleme. Zbog toga koristimo ovu priliku i predstavljamo vam recept za pripremu ovog ljekovitog soka od cikle.

Ljekovita vrijednost cikle poznata je još iz antičkih vremena.

Upotrebljavala se kao pomoć u liječenju malarije, gripe i reguliranju krvnog tlaka.

Ona je i vrlo važna namirnica u prehrani vegetarijanaca jer sadrži određenu količinu kobalta koji sudjeluje u stvaranju vitamina B12.

Vitamin B12 nalazi se samo u proizvodima životinjskog podrijetla, dok ga u povrću uglavnom nema. Vitamin B12 sudjeluje u stvaranju eritrocita u krvi, a pomanjkanje tog vitamina izaziva pernicioznu anemiju. Upravo zbog toga cikla je jedan od najboljih prirodnih lijekova za liječenje anemije i slabokrvnosti.

>> Prirodni sok od cikle <<

Evo još jednog načina na koji možete iskoristiti ciklu u liječenju.

Priprema ide kako je opisano: Oprati, a zatim četkom dobro očistiti korijen cikle te ga što sitnije naribati. Pustiti da odstoji nekoliko sati i procijediti kroz lanenu krpu ili u sokovniku.

Kako smo već spomenuli, ovako pripremljen sok cikle lijek je za mnoge bolesti.

Sok se može pripraviti i tako da se naribana cikla poprska sokom od limuna i prelije medom te ostavi da sama pusti sok.

Upotreba ovog ljekovitog soka: Kod težih bolesti piti pola litre soka na dan. Pijete ujutro, natašte, u manjim gutljajima 1 dl soka, a ostalo tijekom dana, kod lakših oboljenja tri puta po 1 dl soka na dan. U slučaju preventivnog djelovanja piti 1 dl ujutro u gutljajima, i to tjedan do mjesec dana. Nakon ozdravljenja piti po 2 dl soka cikle na dan, još dva mjeseca.

Napomena: Kuhana cikla nije lijek i ne koristi se u ljekovite svrhe pa ni u raznim dijetama. Sirova cikla lako je probavljiva i izuzetno ljekovita, ali nije ukusna za jelo pa je svi izbjegavaju. Njezina ljekovita vrijednost može se sačuvati ako se u malo vode napola skuha, a potom ispeče.