Sačuvajte zdravlje srca uz popodnevno drijemanje

Stručnjaci sa Medicinskog fakulteta u Ateni utvrdili su da popodnevni odmor čini dobro srcu.

Studija je trajala šest godina i obuhvatila gotovo 24.000 zdravih Grka starosne dobi između 20 i 86 godina, od kojih je polovina imala naviku da po podne malo odspava.

Ispostavilo se da su oni ispitanici koji su bar tri puta tjedno odmorili poslije podne, najmanje 30 minuta, bili izloženi za 37% manjem riziku da umru od srčane bolesti, od onih koji nisu imali tu naviku.

U kategoriji zaposlenih muškaraca, blagodat popodnevnog odmora bila je još izraženija, što ukazuje da se ‘dnevni spavači’ kroz san oslobađaju dijela stresa nakupljenog na poslu i time smanjuju opterećenje koje podnosi njihovo srce. Isto se, za sada, ne može tvrditi i za zaposlene žene, s obzirom na to da su u ovom istraživanju bile slabo zastupljene. Čak i oni koji samo povremeno odspavaju poslije podne pod nešto manjim su rizikom da umru od zatajenja srca nego ljudi koji to nikad ne čine, ali razlike između te dvije kategorije nisu tako izrazite, na kraju su zaključili grčki stručnjaci.

Za razliku od nekih ranije provedenih studija, koje su dale kontradiktorne rezultate o utjecaju sna na rizik od smrti od srčane bolesti, stručnjaci Medicinskog fakulteta u Ateni uzeli su u obzir i efekte pušenja, načina ishrane te fizičku aktivnost osoba koje su učestvovale u istraživanju.