Sami sebi pripremite sok od višanja – Jako je ukusan a uz to i ljekovit

Govorili smo već u par navrata koliko je zdrava i za naš organizam dobra višnja. Jednom prilikom smo spomenuli i kako je dobro prije spavanja piti sok od višanja.

Višnje su poznate po svojim brojnim ljekovitim svojstvima.

Također, riječ je o voćki koja ima izraženo antioksidativno djelovanje, bogate su vitaminima A, C i E te folnom kiselinom i mineralima kao što su kalij, magnezij, željezo i vlaknima.

Višnja sadrži fenole, galičnu i p-kumarinsku kiselinu, kemferol i kvercetin. Jaka protuupalna svojstva višnje čine je korisnom za smanjivanje boli kod gihta i upale mišića, osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.

Istraživanja potvrđuju da dvadeset višanja dnevno ili koncentrat te količine višanja imaju isti učinak na oslobađanje od boli kao aspirin ili ibuprofen.

Ovom prilikom Vam predstavljamo recept za pripremu tog soka.

Sastojci potrebni za pripremu soka su: 5 kg višanja, 3,5 kilograma muscovado šećera, 25 grama limunske kiseline i 1 l vode.

Priprema soka ide kako je objašnjeno: Očišćene višnje pomiješajte s limunskom kiselinom i vodom. Ostavite ih 24 sata da odrade svoje, te ih nakon toga procijedite kroz gazu, dodajte šećer i miješajte dok se šećer ne otopi.

Ulijte sok u sterilizirane boce, pa ih dobro zatvorite.