Saznajte prednosti tahini paste

Jeste li čuli za tahini pastu? Ovom prilikom vam predstavljamo pastu od prženog sezama.

Tahini pasta radi se od oljuštenog i prženog sezama.

Advertisement

Obično se koristi u sjevernoafričkoj, grčkoj, iranskoj, turskoj i bliskoistočnoj kuhinji. Glavni je sastojak poznatih namaza poput humusa i babaganuša. Prednosti tahini paste su mnogobrojne, a saznajte ih u nastavku.

Pregled zdravstvenih prednosti tahinija počinjemo sa zdravljem srca. Sjemenke sezama sadrže tvari koje su zadužene za niži kolesterol, zaključak je studije koja ja utvrdila da svakodnevna konzumacija tahinija odlično utječe na razinu kolesterola. Ispitanici su imali kolesterol niži za 6 do 9 posto nakon što su u prehranu uključili tahini.

Advertisement

Ima i mnogo mononezasićenih i polinezasićenih masti. Istraživanja su pokazala da konzumiranje tih masti isto tako smanjuje razine kolesterola, čime se smanjuje rizik od bolesti srca.

Kalcij i magnezij u tahiniju pomažu u smanjivanju krvnog tlaka i to na potpuno prirodan način. Visok udio magnezija koristan je za održavanje zdravih kostiju, jer je odgovarajući unos magnezija povezan s većom gustoćom kostiju, tako da je tahini na temelju toga učinkovit u smanjenju rizika od osteoporoze.

Može se dodati u umake, juhe i salate. Važno je ne pretjerati s tahini pastom, nego u prehranu uključiti i razne druge za zdravlje učinkovite namirnice, a za to je najbolje posavjetovati se s liječnikom ili nutricionistom.

Humus i babaganuš, jela čiji je tahini sastojak, poznata su jela arapske kuhinje, koja je u našim krajevima još neotkrivena, ali je iznimno zdrava.

Advertisement