Saznajte što sve lanci brze hrane koriste u svojim proizvodima

Svi mi konzumiramo brzu hranu, neki češće a neki malo rjeđe, no uvijek se pitamo koliko je u biti opasna ta hrana.

Što sve sadrži u sebi porcija iz nekog restorana brze hrane?

Advertisement

Iako je i imidž kompanija poput McDonald’sa takav da je hrana koju isporučuje potpuno nezdrava, ipak i dalje zarađuju milijarde i milijarde.

Ključ njihovog uspjeha, uz stalno “usavršavanje” proizvoda je njihova dostupnost. Praktički da nema zračne luke na svijetu, šoping centra ili odmarališta uz autoceste koje restoran brze hrane.

Globalna ovisnost o tome prema mnogima je zastrašujuća. Brza hrana uzrok je mnogih bolesti, od dijabetesa do raka i bolesti srca. Za svoje proizvode restorani brze hrane koristi mnoge štetne tvari, saznajte koje.

Akrilamid – u poznatim krumpirićima koristi se ova vrlo nezdrava tvar. Ona nije ručno dodana u proizvod, nego je proizvedena prženjem, a takva je metoda termičke obrade vrlo često restoranima brze hrane. Čim su krumpirići dulje prženi, to imaju više ove tvari. Akrilamid se nalazi na popisu kancerogenih tvari.

Advertisement

Azodikarbonamid – nalazi se u gotovo svakom proizvodu od tijesta, odnosno kolaču. Radi se o sastojku koji poboljšava teksturu tijesta. U nekim je zemljama zabranjen, no u drugima se može dodavati u prehrambene proizvode.

Natrijev pirofosfat – sintetička tvar koja se koristi za dizanje tijesta. Prekomjerno konzumiranje te tvari može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput osteoporoze.

Natrijev metabisulfit – koristi se u tortiljama, a uzrokuje alergijske reakcije kod ljudi koji su osjetljivi na sulfite, a sve to može biti povezano s nekim bolestima.

Kukuruzni sirup visokog udjela fruktoze – zapravo se radi o šećeru, to jest o tvari koja je po sastavu vrlo slična tom bijelom otrovu. Nalazi se u mnogim drugim prehrambenim proizvodima koje svakodnevno kupujemo s polica dućana.

Popis ovakvih tvari je dugačak, stoga sljedeći put dobro razmislite prije nego uđete u restoran brze hrane.

Advertisement