Šećer je jako opasna droga – Iako je sladak, primamljivog okusa te neizostavan sastojak mnogih delicija, šećer nije bezazlen

Mnogi od nas su osjetljivi na šećer ili ovisni o šećeru, a razlika između ova dva oblika je velika. U prvom slučaju čovjek može odoljeti želji za slatkim, ali u drugom se osjeća opsesivna potreba za šećerom zbog poremećene kemije u mozgu.

Iako je sladak, primamljivog okusa te neizostavan sastojak mnogih delicija, šećer nije bezazlen.

Advertisement

Šećer je droga koja izaziva ovisnost gotovo isto kao nikotin, pa donekle čak i kao heroin, otrov koji izaziva štetne posljedice u našem tijelu i iscrpljuje hranjive materije iz organizma. Nagle promjene razine šećera u krvi, do kojih dolazi stalnom konzumacijom šećera, dovode i do problema sa koncentracijom, do umora i povećanog stresa. Šećer povećava razinu stresnih hormona, a smanjuje razinu smirujućih hormona i minerala u tijelu.

Nevjerojatno je da nešto tako slatko i fino u ustima može biti toliko štetno za tijelo.

Advertisement

Šećer utječe na kemiju mozga i ometa funkciju našeg vlastitog sistema nagrađivanja. Smanjuje spontane osjećaje unutrašnjeg zadovoljstva i umjesto toga stvara jaku, često kompulzivnu ovisnost.

Šećer je, tako, ozbiljna droga koja izaziva dugoročne štetne posljedice na naše zdravlje. Veliki problem je što nam se šećer nudi na svakom koraku i čovjek treba da donese svjesnu odluku da prekine s njim.

Stalna konzumacija šećera stvara kemijski stres, a to je isto kao da vas progoni divlja zvijer, ali iznutra. Ne nalazi se samo u kolačima, keksima i drugim slatkišima, već i tamo gdje ga uopće ne očekujete, npr. u “zdravim” namirnicama kao voćnim jogurtima, pahuljicama za doručak, sušenom voću, voćnim sokovima i sličnim namirnicama. Šećer su također i glukozni, škrobni i fruktozni sirupi i si. – jeftinije varijante kojima industrija natrpava svoje proizvode.

Advertisement