Seks je važan za zdravlje, evo i zašto!

Seks je sastavni dio našeg života, a uz to što mu je glavna svrha reprodukcija, donosi nam i brojne zdravstvene benefite.

U seksu uživamo, a ujedno i radimo dobro za zdravlje. Seks održava srce zdravim, a studija objavljena u znanstvenom časopisu Journal of Sex & Marital Therapy to je i potvrdila.

U studiji se ustvrdilo da osobe koje imaju seksualni odnos 12 puta mjesečno imaju veću varijabilnost srčanog ritma (HRV). Veći HRV može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti.

Seksom se može mršavjeti, a znanstvenici su izračunali da 30-minutni seks može sagorjeti i do 70 kalorija.

Znanstvenici sa Sveučilišta Wilkes u Pennsylvaniji u svojoj studiji pokazali su da osobe koje se seksaju jednom ili dvaput tjedno jačaju imunitet, te tako postaju otporniji na bolesti i prehlade.

Također, u jednoj studiji je pokazano da čak polovica žena koje pate od migrene se osjećaju bolje nakon orgazma. Razlog za to je u endorfinu koji može imati učinak sličan morfiju, a koji može smanjiti osjećaj boli.

No jedno valja imati na pameti – umjerenost. Umjerena količina hormona koja se ispušta prilikom orgazma može poboljšati imunitet, no previše može imati negativan učinak.

Osim svega navedenog, seks utječe na bolji izgled, bolje spavanje, a produžuje i život.