Selen je idealan za žene u menopauzi

Selen je jedan od najjačih antioksidanata. Pored vitamina C i E te beta-karoten, selen je priznati borac protiv slobodnih radikala za koje se zna da su odgovorni za razvoj bolesti srca, pluća i raka.

Po svemu spomenutom zaključujemo da selen igra važnu ulogu u očuvanju našeg zdravlja.

Isto tako, selen čuva imunitet, poboljšava rad pankreasa i značajno usporava sušenje i starenje tkiva, zatim čuva kožu i čini je elastičnijom, pa tako i otpornijom na vanjske utjecaje i starenje. Selen povoljno djeluje na žene u menopauzi jer ublažava valunge i poboljšava opće stanje.

Što se tiče jačeg spola, znamo da se selen sakuplja u testisima te igra značajnu ulogu u pokretljivosti spermatozoida. Izvori selena u ishrani su brazilski orah gdje se samo jednim orahom na dan osigurava neophodna količina selena.

Bogati izvori selena su i riba, školjke, iznutrice poput džigerice, mekinje, pivski kvasac, pšenične klice, sjeme suncokreta. Također, meso i jaja mogu osigurati potrebnu razinu selena. Cerealije i njihovi proizvodi, također sadrže selen u zavisnosti od porijekla odnosno kvaliteta zemljišta.