Sindrom karpalnog tunela – Ukoliko radite na računalu, svirate neki instrument ili se bavite manualnim radom, izloženi ste riziku od oboljevanja od ove bolesti

Sindrom karpalnog tunela naziva se još i repetitivna stresna ozljeda, odgovoran je za više od polovine profesionalnih oboljenja u zemlji.

Ukoliko radite na računalu, svirate neki instrument ili se bavite manualnim radom, izloženi ste riziku od oboljevanja od ove bolesti.

SKT karakterizira bol i neosjetljivost kažiprsta, srednjih prstiju, slabost palca te boj koja se može osjećati u šaci i dlanu.

Najčešći uzrok je ponavljanja prekomjerna upotreba mišića i tetiva prstiju, šake, ruke i ramena. Simptomi mogu biti blagi osjećaj bockanja u ruci, ali i prilično snažni bolovi u šaci.

Rad za računalom tjera nas na nekretanje i višesatni rad pristima, ponekad bez prestanka. Važno je istaknuti potrebu kretanja.

Vitamin B6 može biti koristan u liječenju ovog sindroma, a vitamin B2 je također koristan u liječenju te tegobe. Kiprej je prirodni protuupalni lijek koji može ublažiti neke neugodne pojave u blažim slučajevima.