Sjedenje je opasno i povezano je s ovom bolesti!

Britanski znanstvenici otkrili su do čega još može dovesti pretjerano sjedenje, koje je postalo velik problem modernog doba.

Istraživanje je pokazalo da osobe koje provode više vremena sjedeći imaju veći rizik od obolijevanja od dijabetesa tipa 2.

Znanstvenici sa Sveučilišta Leicester smatraju kako bi poticanje ljudi da manje sjede moglo biti učinkovito u prevenciji dijabetesa tipa 2. To bi bilo čak i učinkovitije nego poticanje na prakticiranje tjelovježbe, tvrde znanstvenici.

Smanjenje sjedenja za 90 minuta dnevno imalo bi isti učinak kao i 150 minuta umjerene tjelovježbe tjedno, piše stručni časopis Diabetologia.

U studiji su se promatrala 153 odrasla ispitanika, a uz povećanje šećera u krvi, sjedenje je povezano i s većom koncentracijom kolesterola u krvi.

U modernom dobu u kojem živimo sve više poslova zahtijeva 8-satno sjedenje. Kako bi spriječili da se nađete kako sjedite bez prestanka 8 sati, svakih sat vremena prošetajte par minuta. Tako ćete razbiti kontinuitet sjedenja i ‘protegnuti kosti’.