Sjemenke pistacija – Ukusna grickalica koja može biti zdrava ako je jedemo u granicama normale

Sjemenke pistacija izuzetno su bogate kalijem, kalcijem, vitaminima C, A, i E, kao i folatima. Pistacija je omiljena dekoracija mnogih, naročito istočnjačkih poslastica.

Riječ je o sjemenkama malih stabala, porijeklom iz južnog Turkestana, a već četiri milenija se uzgajaju u cijelom Sredozemnom bazenu. Ima ih više vrsta, a stabla im se dijele na muška i ženska (kao kod kivija).

Sjemenka je prekrivena crveno-smeđom opnom, a jezgro joj je intenzivno zeleno, pa se rado koristi za sladoled. Ljuska se otvara poput školjke. Prodaju se kao usoljene grickalice, a mogu se koristiti za dodavanje ratluku, svim kolačima (kao zamjena za orahe), raznim kremama, voćnim salatama i slično.

Ukus pistacija je veoma nježan, ali se kuhanjem ta prefinjena aroma gubi. Boja pak i nakon kuhanja ostaje.

Da naglasimo ovom prilikom da pistacije nisu samo lijep i ukusni zalogaj, nego su i jako zdravi. Pistacija naime, u 100 grama sadrži 107 miligrama kalcija (važnog za gradnju kostiju i zuba), 121 miligram magnezija, 490 miligrama fosfora i čak 1.025 miligrama kalija (bitnog za čišćenje organizma), dok natrija ima zanemarivo malo. Uz to, ima i mikroelemenata poput željeza, cinka, bakra, mangana, selena, kao i vitamina C (pet miligrama), kao i folata, važnih za njegovu apsorpciju, zatim vitamina A (28 mikrograma), E (4,6 mikrograma) i brojnih aminokiselina.

Za one koji čuvaju liniju ili su na nekoj dijeti: Moramo spomenuti da su pistacije izuzetno kalorične – 557 kcal, odnosno 2.332 kJ u 100 grama, pošto su i izuzetno masne (44,4 miligrama masti), ali i bogate ugljikohidratima (27,97 miligrama), no sadrže i bjelančevine (20,61 miligrama) i dijetalna vlakna (10,3 miligrama).