Skoro trećina žena ima uro ginekološke probleme

Značaj uro ginekologije i usavršavanja stručnjaka u toj oblasti medicine sve je veća. To je i objašnjivo ako uzmemo u obzir da su uro ginekološki problemi česti te da pogađaju 30% ženske populacije tijekom života, kako u razvijenim zemljama, tako i u zemljama u razvoju.

Tijekom nedavnih dvodnevnih razmjena iskustava i saznanja na skupu ‘IUGA eXchange Programa’ održanog u Beogradu u Srbiji, u organizaciji IUGA – internacionalne asocijacije za uro ginekologiju, GAS SLD i GAK Narodni front, istaknuto je da se pokazalo, da je kod više od 10% žena neophodno operativno liječenje, zbog korekcije inkontinencije bešike ili drugih povezanih problema genitalnih organa.

Advertisement

Advertisement

GAK Narodni firont je bio domaćin skupa koji je prvi put održan u susjednoj Srbiji, okupivši preko 70 stručnjaka iz zemlje i svijeta iz oblasti ginekologije i akušerstva, urologije i fizijatrije.

Cilj simpozija je usavršavanje liječnika u Srbiji i stjecanje novih znanja iz oblasti uro ginekologije, pa je samim tim od velikog značaja za liječnike i pacijente u Srbiji, a i šire, navodi se u priopćenju organizatora.

Kao sub-specijalnost, koja se bavi liječenjem pacijentica sa tim neprijatnim tegobama, potreba za stručnjacima uro ginekologije sve je veća, pa se i značaj ovog simpozija ogleda u mogućnosti da se znanje i iskustvo internacionalnih stručnjaka prenese i na liječnike u Srbiji.

Advertisement