Slabost imunološkog sustava – Imunitet je ključ dobrog zdravlja i jakog tijela

Imunološki sustav ili imunitet je ključ dobrog zdravlja i jakog tijela. Imunitet je složeni sustav specijaliziranih stanica koje brane tijelo od stranih organizama kao što su bakterije, virusi, paraziti te ga čuvaju od nastanka raka.

Imunološki sustav djeluje stimulirajući stvaranje antitijela i stanica koje uništavaju ili neutraliziraju strana tijela.

Dobre dopune prehrani mogu održati imunološki sustav i pomoći mu da se bori protiv nametnika.

Cink je ključni mineral u imunološkom sustavu. Izvori ovog minerala su meso, perad, ostrige, grašak, leća i razne žitarice. Drugi antioksidans, selen, je još jedno u nizu sredstava za jačanje imuniteta. Djeluje pomažući u zaštiti imunološkog sustava od oštećenja koja izazivaju slobodni radikali.

Bekataroten štiti i od negativnih djelovanja ultraljubičastih zraka na imunološko funkcioniranje. Vitamin E vezan je uz pravilno funkcioniranje imuniteta, a može se naći u sjemenkama, orasima, kelju, špinatu i žitaricama.

Pomanjkanje vitamina B6 dovodi do oslabljenja proizvodnje antitijela, a također igra ulogu u metabolizmu nukleinskih kiselina te u sintezi proteina. Vitamin C štiti od virusnih infekcija.