Slastica koja smanjuje kolesterol – Malo tko je pomislio da će ukusna namirnica pomoći protiv kolesterola

Prema podacima Polagruta iz 2006. godine konzumiranje pločice tamne čokolade dnevno koja je bogata fitosterolima i flavonoidima, može smanjiti ukupni kolesterol za 4,7 posto i LDL frakciju kolesterola za 6 posto.

Takva pločica sadrži 22 g kakao praha i 16 g tamne čokolade.

O zdravstvenim prednostima maslina je općenito mnogo napisano, a o crnim maslinama koje su bogate flavonoidima posebno. Dakle, bogate su u mono-nezasićenim masnoćama na čelu s oleinskom kiselinom, te sadrže obilje bioflavonoida.

Negativna strana maslina jest njihov visok sadržaj soli. Treba primijetiti da je između prvog mjesta (kakao) i drugog mjesta (masline) veliki prazan prostor. Bilo bi zanimljivo saznati ima li nama dostupnih namirnica koje po svom antioksidacijskom kapacitetu popunjavaju taj prostor. Vjerojatno ima, ali nama takve namirnice nisu dostupne.

Kako je rekla dr. Angela Lemond, glasnogovornica američke akademije za prehranu i dijetetiku (Academy of Nutrition and Dietetics ) hrana bogata polifenolima je svugdje oko nas, a ponajviše u jesen kada se tržnice lome od različito obojenog voća i povrća, sjemena i orašastih plodova, ali nažalost mi tu činjenicu ne znamo iskoristiti.

Ne treba jesti ono što voliš već ono što ne voliš, odnosno pravi kolač od šljiva, a ne od jabuka, ne jedi bijelu već crnu čokoladu, nemoj piti bijelo već crno vino.

>> Namirnice koje smanjuju kolesterol

Kavu ne treba maknuti iz dnevne uporabe, ali treba piti više napitaka od kakaoa.

Orašasti plodovi, a osobito lješnjak sadrži dragocjene masnoće, a to podrazumijeva i više kalorija. Najbolje ih je držati na stolu i povremeno grickati.

Više na temu o ‘Hrana tamnije boje za mladolik izgled‘ pročitajte na portalu Zdrava Krava.