Slatkiši nas umaraju – Gorka droga slatkog okusa – Izbjegavajte slatko kada god možete

U jednoj američkoj studiji objavljeno je da se konzumacija šećera u ljudskoj ishrani povećala za 11-16% u odnosu na 1977. godinu.

Slatkiši nam daju lažni osjećaj energije. Djeluju potpuno suprotno – umaraju nas…

Šećer je ništa drugo nego droga koja izaziva ovisnost isto kao nikotin i heroin. Riječ je o otrovu koji izaziva štetne posljedice u našem tijelu i iscrpljuje hranjive tvari iz organizma.

Nagle promjene razine šećera u krvi, do kojih dolazi stalnom konzumacijom šećera, dovode i do problema sa koncentracijom, do umora i povećanog stresa.

Šećer povećava razinu stresnih hormona, a smanjuje razinu smirujućih hormona i minerala u tijelu.

Međutim, malo je poznato da šećer i slatkiši ne daju potrebnu energiju nego prazne kalorije koje izazivaju umor.

Kada pojedemo nešto slatko, osjetimo nalet energije, ali naučnici kažu da je taj osjećaj lažan.

Kada se šećer apsorbira u krvotok, pankreas oslobađa inzulin. Nakon toga mozak otpušta supstancu oreksin koja u čovjeku izaziva pospanost i pomanjkanja energije, ali zbog kratkotrajnog osjećaja budnosti u trenutku kada pojede nešto slatko, čovjek upada u začarani krug, tvrde naučnici.

Nutricionisti preporučuju da se umjetni šećer u ishrani zamijeni prirodnim iz voća. Također, upozoravaju na činjenicu da šećera ima u mnogim namirnicama i da je potrebno smanjiti njegov unos jer je upravo on glavni krivac za pojavu pretjerane gojaznosti u svijetu.