Sljez – Biljka ima posebno izraženo ljekovito djelovanje u bolestima koje su praćene upalama

Druga imena: veliki sljez, slez, sljež, velika sljezovača, purja trava ili divlji sljez. Ljekovita biljka bijeli sljez sastavni je dio mnogobrojnih prirodni ljekovitih preparata.

Bijeli sljez je biljka bogata sluzi, vrstom ljepljivog soka ili gela koji djeluje veoma umirujuće na nadražena ili upaljena tkiva.

Advertisement

Na koži se može koristiti za apscese, sujedice, čireve i varikozne vene. Ako se pije, liječi upale u probavnom sustavu, od čireva u ustima i želucu, do enteritisa i kolitisa.

Korijen sljeza posebno je koristan za ta stanja. Sljez je biljka nježne teksture i nježnog djelovanja.

Mnogobrojne vrste (od vrtnoga sljeza preko mošusnoga, sve do crnoga sljeza) su ljepuškaste male biljke sa žućkastim, katkada i ružičastim ili ljubičastim cvjetovima.

Već su ga i antički narodi cijenili kao ljekovitu biljku. Sljez ima, više od bilo koje druge biljke, ljekovito djelovanje u bolestima koje su praćene upalama.

Advertisement

Otečeno tkivo postaje meko, tako da može početi ozdravljenje. Radilo se o vanjskoj ili unutarnjoj uporabi, sljez (Malva neglecta) smiruje i oslobađa tkivo otrovnih tvari. Jednako je preporučljiv i kod upale porebrice kao i kod nadraženosti probavnog sustava ili mokraćnih putova.

>> Bijeli sljez

Sljez slovi kao nepogrešivo sredstvo protiv začepljenosti, dok žvakanje korijena štiti od zaraznih bolesti. Osim toga, odlično je sredstvo za čišćenje kože, radilo se o aknama ili o staračkim pjegama.

Branje: Sljez raste divlje posvuda. Cvjeta od lipnja do kolovoza, kada se i bere. Plava boja cvjetova zadržava se samo ako ih se štiti od svjetla. Korijen se iskopa u jesen.

Advertisement